OLV Amersfoort | een uitdaging
Daarom een Stichting Onze Lieve Vrouwen Amersfoort:
Historische schepen verdwijnen of worden onherstelbaar veranderd met verlies van de specifieke kenmerken. Door publieke activiteiten wordt in Amersfoort varend erfgoed behouden. Geniet mee van de schepen, door mee te varen, door te overnachten aan boord, door een feestelijk of zakelijk verblijf. De schepen vertegenwoordigen een periode m.b.t de historie van de haven van Amersfoort.
Organisatie van de activiteiten en het onderhoud van de schepen liggen bij de Stichting OLV-A, oftewel Onze Lieve Vrouwen - Amersfoort. De vrouwen zijn de schepen, die de Eemhaven levendig maken. Kenmerkend voor de stad is de Onze Lieve Vrouwe Toren. Schipper Ger is een trots lid van het klokkenluidersgilde van Amersfoort
Het officiƫle doel van de Stichting is:
Het in de vaart houden van twee zeilende historische schepen en een monumentaal motorvrachtschip, wat bekostigd gaat worden uit de opbrengsten van sociaal-maatschappelijke activiteiten. De Stichting biedt door de activiteiten ook leer/werkplekken aan mensen die om wat voor reden de boot missen in onze maatschappij. Het nieuwste project is de restauratie van de historische houten kapiteinssloep. Gestreefd wordt om de sloep eind 2011 te presenteren op de Klassieke Schepenbeurs.
De Stichting biedt aan:
- Schippersgastvrijheid: logies op varend erfgoed en gast aan tafel
- Aan Dek: podium en terras
- Cultuurvracht: activiteiten in het ruim
- Maatschap: educatief en sociaal samenwerken in de vorm Beschut Werk
- Trossen Los: vaartochten en fiets- of wandelvaarvakanties
De schipper en zijn bemanning wordt bijgestaan door het dagelijks bestuur van de Stichting en een aantal adviseurs. Zij worden o.a. gesponsord door Kuijpers Installatietechnieken en ondersteund door de Triodosbank. Onze administratie wordt begeleid door Asspiratie.
Scheepspraat
Toen leek het even of het lente werd: heerlijk weer. Zonder jas naar buiten. De eenden kwakten er op los, de teruggekeerde vogels jubelden tot het schemerig werd. Mis! De lente trok een lange neus en verdween. Weer was daar de winter: weer sneeuw en weer vorst. heel snel de bloembakken binnen gezet en de luiken dichtgedaan. De kachel opgepord, inmiddels is daar ieder bemanningslid bedreven in. In de loods is Anna, de kunstenares die daar werkt, weer op een plankje gaan staan. Tegen de koude voeten. Met blauwe vingers ploetert zij door aan een prachtig beeld. Af en toe met laswerk bijgestaan door Ger Verzijde. Cees Wouda maakte een mooie fotoreportage. Met al zijn werkzaamheden voor de stad, heeft hij hopelijk in de echte lente weer tijd voor een workshop aan boord. Zou de lente er zijn als de stad groen kleurt voor Sofie aan Tafel? Laten we het hopen. Benieuwd wie er uitnodigt en wie er uitgenodigd wordt om elkaar beter te leren kennen. Wij houden het nog even geheim: 23 maart is er een ontmoeting aan boord met Sofie aan Tafel; weer een hartstikke leuk evenement in Amersfoort.